Травень – останній місяць весни, гаряча пора для овочівників. Уже наприкінці квітня – на початку травня у теплій землі ростуть цибуля, ревінь, редиска, салат, спаржа, кріп, щавель. Починаючи з другої-третьої декади, висаджують розсаду помідорів, перцю, баклажанів, а в останніх числах травня і на початку червня – розсаду білоголової капусти середньопізніх та пізньостиглих сортів.

Щоб ваша розсада не хворіла і швидко прижилася, її потрібно правильно і своєчасно посадити у відкритий ґрунт на постійне місце. Будь яка пересадка для рослин — це завжди стрес. Наше завдання — зробити все можливе, щоб молоді рослинки (розсада) помідорів, огірків, баклажанів, перцю, капусти перенесли пересадку з мінімальним стресом.

Правильне висаджування розсади забезпечить багатий врожай овочів. Щоб розсада перенесла пересаджування з мінімальним стресом, її потрібно загартувати до умов навколишнього середовища. За декілька днів до висаджування розсади у відкритий ґрунт, її потрібно виносити на відкрите повітря, спершу на 15 хв, потім на 30 хв, годину, дві, аж тоді висаджувати на постійне місце у відкритий ґрунт.

Грядку для висаджування розсади будь-яких культур найкраще готувати з осені. Для цього відразу після збирання врожаю її перекопують на штик лопати. Грудки не розбивати — це дозволить ґрунтові краще промерзати взимку, завдяки чому загине значна частина личинок шкідників і хвороботворних мікроорганізмів.

Навесні ґрунт дезінфікують  гарячим (70-80° С) розчином мідного купоросу (1 ст. ложка мідного купоросу на 10 л води), витрачаючи на 1 кв. м 1-1,5 л засобу. Після по поверхні ґрунту рівномірно розсипають органічні добрива (3-4 кг гною, торфу або перегною на 1 кв. м), суперфосфат (1 ст. л. на 1 кв. м), сульфат калію (1 ст. л на 1 кв. м) і деревну золу (1 ст. ложку на 1 кв. м). Потім ґрунт перекопують і розрівнюють граблями.

При висадці розсади  треба врахувати багато факторів: погодні умови, вимоги рослин до температури ґрунту і повітря, правильно обраний вік розсади, народні прикмети. Не поспішайте висаджувати розсаду у відкритий ґрунт якомога раніше. Рано висаджена розсада має високі шанси загинути від холоду, вітру чи інших весняних факторів.

Дотримання температурного режиму при висаджуванні розсади – не примха, а одна з обов’язкових умов отримання високого врожаю. Якщо температура ґрунту нижча, ніж потрібна рослині, стрес від несприятливих умов надовго затримає розвиток висадженої розсади, зменшить у результаті врожай.                                                                                                 Якщо ґрунт прогрівся до 12 °С – можна висаджувати розсаду селери; якщо 15 °С – томати і перець; огірки можна висаджувати за прогрівання ґрунту до 16 °С вночі та 18 °С вдень (за 10 °С ріст припиниться). Для висаджування розсади помідорів оптимальна середньодобова температура – 15–20 °С (вночі має бути не нижче 15 °С).

Якщо сіяли розсаду самі, то її вік знаєте точно. А якщо довелося купувати? Висота, товщина стебла, кількість листя допоможе з’ясувати, чи розсада готова до висаджування. Висаджувати можна таку, що досягла розмірів:

·                        Перець заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 7–9 листочків.

·                        Томат заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 7–9 листочків.

·                        Капуста білокачанна рання заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–7 листочків.

·                        Капуста білокачанна середня заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.

·                        Капуста білокачанна пізня заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.

·                        Капуста цвітна заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–6 листочків.

·                        Огірок, кавун, диня заввишки 12–16 см, стебло завтовшки 5–6 мм, має 3–5 листочків.

·                        Салат заввишки 5–8 см, стебло завтовшки 1–2 мм, має 4–6 листочків.

·                        Селера заввишки 8–12 см, стебло завтовшки 1–3 мм, має 4–5 листочків.

Гарних Вам врожаїв!

 

Державний інспектор

відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області                                                                           Кузняк Р. Й.